Alle artikler
Velsmakende design – Episode #065 av Ølprat
Hva er en øletikett? Det er stor kamp om plassene i ølhyllene, og det gjør at bryggeriene må finne måter å vise seg frem på. Noen bryggerier har mer personlige...
Bolinhos med hefeweizen
Jeg har laget tusenvis av bolinhos opp gjennom årene, det som rett og slett er en deilig snacks av klippfisk. Den kalles også bolinhos de bacalhau i Portugal, og er...
Høyt Skum også i 2022
Vi er ferdig med 14% av 2022 allerede??? Det er helt sinnsykt at tiden går så fort, og selv om det ikke ser slik ut her på siden, så har det vært veldig travelt så...
Whisky og øl – Episode #064 av Ølprat
Whisky og øl - to sider av samme sak?Begge har samme hovedråvare, og begge bransjene har gått gjennom store endringer de siste 10 årene. For å bedre forstå hva disse to...
Reinsdyrsfilet til oud bruin – mat til øl
Å lage mat til øl er spesielt spennende når man har med en norsk klassiker å gjøre, nemlig den første surølen i Norge; Haandbakk fra Haandbryggeriet. Den fikk følge av reinsdyr, butternut gresskar, gulrøtter og løkkompott, og dette var litt av en overraskelse!!
Kan øl være vin? – Episode #063 av Ølprat
Det er flere øl som sammenligner seg med vin, og da snakker jeg ikke bare om barley wine. Og flere bryggerier snakker om sine champagne øl, så da dukket spørsmålet opp:...
Bonus: gjest hos Podpurri
Dette er en bonusepisode, der jeg snakket med Elise fra Podpurri. Dette er en podcast om podcaster, der hun snakker med andre podcaster i et vidt spekter av temaer....
5 øl jeg vil smake Vinmonopolets januarlansering 2022
Nytt år, nye muligheter, nye øl. Onsdag 12. januar er det klart for årets første lansering på Vinmonopolet, der Vinmonopolets egne listinger går på IPA. 9 nye IPAer får...
Spådommer for ølåret 2022 – Episode #062
Et nytt år står foran oss, med muligheter, utfordringer og nye øl på menyen. Men hva kan vi egentlig forvente oss av ølåret 2022? Hvilke spådommer kommer Jørn Idar og...
Oppsummering av Ølåret 2021 – Episode #061
Hvordan endte egentlig ølåret 2021 opp? Og har de tre podcastvertene i Ølvertene og Ølprat hatt rett i noen av sine spådommer for året, eller var de helt på jorden?...
Klementinkylling med trippel – mat til øl
I denne episoden av Mat til Øl tar jeg for meg Nøgne Ø Tiger Tripel, en belgisk inspirert rakker på 9%. Dette er en smaksrik og gjærdrevet øl med preg av krydder, urter...
Verdens beste ølrestaurant – Episode #60 av Ølprat
Øl og mat hører naturlig sammen, og kommer fra mange av de samme prinsippene med innhøsting av råvarer, behandling og sammensetninger av kunnskapsrike mennesker. Men...
Årets hjemmebrygger 2021 – Episode #59 av Ølprat
NM i Hjemmebrygging er årets virkelig store høydepunkt for hjemmebryggere, også for denne ukens gjest Lars Helge Blockhus Hanssen. Dette var andre året han sendte inn...
Farmers pie med stout – mat til øl
I serien mat til øl starter opplevelsen med ølet først, og så lager vi mat til dette ølet. I denne episoden har jeg valgt ut ølet Landkjenning fra Kinn Bryggeri, og...
Øldampet pinnekjøtt på den beste måten
Røkt eller urøkt - dette er den beste måten å tilberede pinnkjøtt på. Med bruk av øl i dampingen for du frem enda mer gode smaker, og i stede for trepinner bruker vi...
5 øl jeg vil smake fra Vinmonopolets nyhetslansering november 2021
Det kan bli for mye juleøl. Når vi nå er inne i juleølsesongen, er det viktig å ikke glemme alt det andre gode vi har tilgang til. Og førstkommende onsdag er det igjen...
Fra Roma til Oslo – Episode #57 av Ølprat
Eugenia Bucciol lærte litt tilfeldig om øl og brygging, men det skulle forme hennes fremtid. Så det ble bryggeriutdannelse i Italia, før praksistiden gikk til...
Ølnyheter på Vinmonopolet – november 2021
Årets siste nyhetsslipp på Vinmonopolet er mindre i antall, mye grunnet alle de ekstra juleølene som kommer (på egen liste). Som alltid mye IPA, men også en hel del...
Norsk øl med Norsk Malt
Det er en varm sensommerdag på Innlandet, og jeg sitter i bilen på vei 10 minutter nord for Hamar. For selv om jeg har øl i tankene, finnes det ikke tanker på...
Øl og mat – de tre grunnreglene
Det å kombinere øl og mat er helt nydelig, og for å gjøre det enda enklere kan du tenke grunnreglene i øl- og matkombinasjon. De tre K`ene: Kompliment, Kontrast og...
Øl og mat – K for kutte
Øl kan brukes med mat på mange måter, og en av de vanligste måtene er å bruke øl for å "kutte gjennom" maten. Med ølets karbonering, alkohol og humledriv kan det være...
Øl og mat – K for Kontrast
Noen av de mest tilfredsstillende og spennende kombinasjonene av øl og mat, er når man greier å få kontraster til å fungere sammen i harmoni. For av og til blir minus...
Øl og mat – K for Kompliment
Kanskje den viktigste pilaren når man skal kombinere øl med mat, er å søke etter komplimentet. Komplimenterende smaker i maten og i ølet skaper dybder og nye nyanser,...
Guacamole med NEIPA
Vi snakker her om et av fredagstacoens viktigste tilbehør: guacamole. Denne gangen med en liten twist, for jeg bruker nemlig litt NEIPA i den for å få frem et deilig,...